tiistai 29. tammikuuta 2013

Minilaavalamppuja - Dollhouse´s Lava Lamps

Hei vaan,

lopultakin olen aloittanut nukketaloni lattioiden ja seinien päällystyksen. Tuumaillessahan sitä aikaa taitaa eniten kuluakin. Ja karvas kokemus on opettanut, että kannattaa tehdä uusille materiaaleille liimaustestejä, ettei joudu tekemään moneen kertaan.

Huvikseni kokeilin tehdä laavalamppuja, ne kun ovat 70-lukua, jos mitkä. En vielä ihan mieleistäni saanut aikaiseksi, mutta tässä on kokemuksia kokeiluista:
Vasemman puoleinen punainen on valettu hartsista (siinä ei siis ole mitään putkea), lasimaalilla maalatuista helmistä liukeni väriä hartsiin ja ne upposivat tietenkin muotin alaosaan. Eli tällä systeemillä pitäisi valaa valoputki useassa osassa, jos haluaa helmien jakantuvan tasaisemmin.
Eli useampi päivä menisi sitä tehdessä ja odotellessa hartsin kuivumista. Toisaalta reunat ovat siistit ja tukiosien lisääminen on helppoa.

Koska noin pientä määrää hartsia on hankala sekoittaa, käytin loput sitten joskus aikaisemmin tekemiini muotteihin ja huomasin, että niistähän saa hauskoja "lasiastioita", paljon siistimpiä kuin kutistemuovista. Kuvailen niitä jonain päivänä.
Nuo runko-osat olen tehnyt polymeerimassasta ja päällystänyt kangasteipillä ja sitten lakannut kiiltäväksi.

Sininen lamppu on kuulakärkikynän kärjessä olevasta osasta, taisin käyttää nesteenä kynsilakkaa ja kaikki tämän kuvan helmet on maalattu lasimaalilla. Vihreä ja oikeanpuoleinen punainen on tehty lasiputkisulakkeesta ja nesteenä on sitä geelimäistä vesiainetta (ScenicWater) ja tätä kyllä suosittelen, jos vain on varastossa, nuo kuplatkin sopivat tähän tarkoitukseen. Tietysti melkein mikä tahansa lakka tai vastaava sopii myös putken täytteeksi.
Samaten noita väripalleroita voi toki tehdä vaikka polymeerimassasta tai kuumaliimapuikosta sulattamalla.

Haasteellisinta on sopivan putken löytäminen ja varsinkin sen katkaiseminen sopivan kokoiseksi, muovi tahtoo säröttyä ja lasi taas katkeilee, miten sattuu haluamaan.
Minulla olisi ollut sopivia hajuvesinäyteputkia, mutta niistä en saanut tekstiä pois.

Sen verran testailin, että jos olisi sopiva lasi (joku nukkekodin juomalasi voisi olla  sopiva), niin varmaan olisi mahdollista tehdä oikeasti toimiva laavalamppu, täytteeksi pitäisi laittaa kirkasta öljyä, johon tiputtaisi vähän kynttilävahaa. Ja jos alaosaan laittaisi nukkekotilampun, niin luultavasti öljy lämpiäisi sen verran, että vaha alkaisi pehmetä ja liikkua. No en oikeasti tiedä lämpiääkö nukkekotilamput yleensäkään  ja olisko tuossa ideassa muutenkaan järkeä.

Mutta sellaisen aion  vielä tehdä, jossa valo on jalustaosassa, kunhan sopiva tuubi tulee vastaan, tai tietysti tuollaisen hartsilampun voi valaista aika helposti altapäin.

Mittakaavasta: nuo feikkilaavalamppuni ovat 2 - 3 cm korkeita.


1 kommentti:

  1. Kiva idea, laavalamppu oli tosiaan joskus pop. meiltä löytyy vieläkin varastosta,tosin ei taida enää toimia.

    VastaaPoista